ТЕРНОПІЛЬСКА САКРАЛЬНА АРХІТЕКТУРА НА ІНТЕРАКТИВНІЙ КАРТІ

Тернопільска область надзвичайно насичена релігійними громадами та відомими далеко за межами України духовними центрами в Почаєві, Зарваниці. Але теренами Тернопілля розсипано чимало менш відомих сакральних споруд, про які знають лише місцеві жителі, і куди рідко дістаються туристи й навіть паломники. Амбітну мету дослідити та картографувати ці пам’ятки поставили собі місцеві історики, що об’єдналися в “Центр дослідження  духовної культури Тернопілля”. Сьогодні на сайті Центру вже можна знайти карту області з позначеними на ній релігійними пам’ятками та короткою інформацією про них. Кампанія “Пам’ять Нації” поспілкувалася з представницею центру Юлією Ковальчук.

— Що таке «Центр дослідження духовної культури Тернопілля»? Коли він виник, над чим працює?

«Центр дослідження духовної культури Тернопілля» виник у 2013 році, з ініціативи професора Елли Бистрицької.  Як науковий керівник науково-дослідної лабораторії “Центр дослідження духовної культури”, вона здійснює  загальне керівництво, займається  плануванням роботи лабораторії, залученням до виконання науково-дослідних і творчих робіт професорсько-викладацького складу, аспірантів, студентів університету, а також працівників інших навчальних закладів, академічних і державних установ, представників громадських і  релігійних організацій.

Студенти та викладачі працюють над даним проектом та заохочують всіх бажаючих до пізнання культури рідного краю. Проект займається дослідженням архітектурних пам’яток, мистецьких творів, цікавих жителів Тернопілля. Дописувачі сайту звертають увагу також на культурницькі події міста, України та світу.

— Коли з’явилася ідея зробити інтерактивну карту? Скільки студентів взяли участь у її розробці, хто ці студенти за спеціальністю?

Беручи до уваги те, що Тернопільщина багата історичними та духовними пам’ятками, створення інтерактивної карти стало практично необхідністю. Сама наявність такої кількості сакральних пам’яток різних конфесій і надихала, і подала ідею зробити саме інтерактивну карту. Ідея створення цієї карти належить проф. Е. Бистрицькій, а займалися її оформленням студенти-історики.

— Яка методологія включення тієї чи іншої пам’ятки до реєстру? Студент має сам поїхати на місце, зробити фото? Чи інформація береться з історичних джерел? Яким чином це сприяє обізнаності учасників проекту у питаннях історії рідного краю?

Студенти по кожному району Тернопільщини обирали і збирали перелік пам’яток, які збереглися до сьогоднішніх днів, систематизували отримані відомості і, опрацьовуючи історичні джерела, описували їх. Інтерактивна карта є своєрідним орієнтиром як для учасників проекту, так і для туристів і тих, хто просто цікавиться культурою та історією свого краю. Коли студенти працювали над її створенням то насамперед дізналися багато нових відомостей про пам’ятки кожного району, були здивовані, що існують оригінальні пам’ятки архітектури , які до цього дослідження взагалі не були їм відомими.

— Які плани на майбутнє у Вашого центру? Чи планується проводити не-віртуальні екскурсії, або створити путівник для туристів і паломників?

«Центр дослідження духовної культури Тернопілля» готовий працювати і надалі для популяризації Тернопілля серед інших областей України, для заохочення молоді цікавитися «перлинами» рідного краю і працювати над іміджем Тернопільщини як туристичного осередку.

— На що мають звернути увагу люди, які захочуть створити подібну карту для свого краю? З чого слід починати?

Перш за все необхідно чітко виділити окремі частини регіону, області чи району і визначити, які саме пам’ятки будуть поміщені на карту. Наступний етап – це систематизація інформації, її обробка та розміщення посилань. Необхідно також компактно все розмістити на карті і графічно цікаво оформити.

Хотілося б додати, що проект «Центр дослідження духовної культури Тернопілля» запрошує до співпраці молодих науковців, релігієзнавців та туристів. Можливою є участь у спільних проектах, зустрічах.

Releated Post