СТРАСНИЙ ТИЖДЕНЬ: ТРАДИЦІЇ ТА ОБРЯДИ

Останній тиждень Великого Посту перед Великоднем за народним календарем називався Чистим або Білим. Адже в цей час люди, готуючись до найвеличнішого свята, все вимивали, чистили, прибирали хату й обійстя. Ще одна поширена назва – Живний тиждень, – бо  тоді ж різали свиней та готували страви до Великодня.

Майже всю польову та господарську роботу годилось закінчувати до четверга. Люди вірили, що цей період – це найкращий час для сівби ранніх ярих зернових культур і гороху – “буде колосисте і без бур’янів”. Вже з понеділка господиня з дочкою починали вимивати хату, у вівторок та в середу – мазали її глиною, а також закінчували роботи на обійсті, та городі та з пранням одягу. Після цього, здебільшого, починали приготування їжі на весь Пасхальний тиждень. У четвер і в суботу пекли паски, пиріжки та хліб. В суботу також смажили поросят, робили голубці, печеню, варили борщ і фарбували яйця.

Чистий четвер – був чи не найважливішим днем Страсної неділі. В цей день, раненько, господар спалював усе сміття з метою очищення свого господарства від усякої злої нечисті. Важливо було встигнути скупатися в річці чи в будь-якій іншій водоймі до сходу сонця. Вірили, що таким чином, можна позбутися різних хвороб.

Ввечері люди  обов’язково йшли на службу до церкви, повертаюсь додому із запаленою “страсною” свічкою. Треба було донести її до хати непогашеною. Для цього робили спеціальні ліхтарики з паперу або фарбованого скла. Червоні, сині, зелені ліхтарі у формі зірки, місяця або церкви були колись гарною оздобою цього вечора. У хаті цією свічкою висмалювали на сволоці хрест, який слугував людям оберегом від лихих сил.

Велика п’ятниця вважалась найскорботнішим днем, тому що саме в п’ятницю Ісус був розп’ятий на Хресті. Головним християнським обрядом у церкві в цей день було і є винесення плащаниці. Плащаниця символізує полотно, в яке був загорнутий Ісус Христос після зняття з Хреста.

У четвер, п’ятницю і суботу на службі в церкві читаються уривки з Євангеліє, що розповідають про страждання Христа. Тому в ці дні люди дотримувались тиші, не сміялись та не співали веснянок.

Українська ікона «Христос Вседержитель»

Останній тиждень посту був так само завантажений додатковими харчовими заборонами, як і перший. Не можна було вживати олії, риби, дехто з четверга не вживав гарячих страв, а у Страсну П’ятницю часто їли лише хліб і пили воду.

Отже, Страсна неділя – це час, коли потрібно навести порядок в хаті  та приготувати страви для великоднього столу. Цього тижня згадуються останні дні земного життя  Ісуса Христа, його страждання та поховання. Тому не прийнято було веселитись, танцювати та співати.

Наталія ФІТЬ.

Releated Post