ФЕДІР КРИЧЕВСЬКИЙ

Федір Кричевський – засновник національної мистецької школи України. Його творчість яскрава, індивідуальна, сповнена любові до життя і свободи. Характерний стиль у малярстві Кричевського – чіткість форм та виразність ліній, багатство колірної гами.

Федір Кричевський народився в місті Лебедин, що на Сумщині,  22 травня 1879 року. У дитинстві жив у селі Ворожба (нині село Лебединського району Сумської області), де працював батько. Там у 1895 році закінчив 4-річну школу.  Вже тоді захоплювався малюванням і ліпленням, яке опанував в сусідньому селі Межиріч, що було центром гончарства. За рекомендацією гончарів з Межиріча познайомився з художником Костянтином Савицьким, який запросив його в Москву й підготував до іспитів.

Федір Кричевський. Життя. Сім’я (Триптих). 1925-1927

Навчався в Московському училищі живопису, скульптури і архітектури (1896-1901 рр.), пізніше – в Петербурзькій академії мистецтв (1907-1910 рр.). У 1910 році року створив конкурсну картину «Наречена», яка мала великий успіх, що дало художникові право на закордонне відрядження за рахунок Академії до Західної Європи. Він відвідав чимало європейських міст — Париж, Мюнхен, Відень, Берлін, Рим. У 1902 році художник навіть побував на коронації Едварда XVII у Лондоні, де замалював церемонію.

Синтез мистецьких надбань Європи, орієнтир на прикмети національної живописної школи перейшли у власний стиль, у якому Федір Кричевський досяг висот професіоналізму. Окрім того, після подорожі Західною Європою Федір Кричевський вирішив долучитися до збереження української культурної спадщини – допомагав Полтавському музею збирати українські старожитності, а потім і сам почав колекціонувати плахти, вишиванки, килими, як і його брат Василь Кричевський.

У 1917 році митець прийняв активну участь у заснуванні Української академії мистецтв, став одним із її перших професорів, керував майстернею живопису. Федір Кричевський першим зайняв посаду ректора академії. Але через рік  змушений був переїхати на Полтавщину, у Шишаки. (У зв’язку зі складнощами проживання в Києві через політику більшовиків).

Федір Кричевський. Наречена. 1910

Вже у 1928 році Кричевський  успішно виступив на Венеційській бієнале. Згодом викладав у Київському художньому інституті (1924-1932 рр., 1934-1941 рр.). На початку 1930-х рр. жив у Харкові, де викладав у Харківському художньому інституті.

Під час Другої світової війни художник разом з дружиною перебував переважно на території України. На недовгий час емігрував до Кенігсберга, але там був заарештований радянськими спецслужбами. Невдовзі був відпущений і самостійно дістався Києва. Тут його знову арештували, але у зв’язку з хворобою звільнили.

Радянські спецслужби виселили його за межі Києва – у селище Ірпінь, де він перебував під їхнім контролем. Через відсутність належної допомоги голодував. Там художник помер 30 липня 1947 року. Перепохований у Києві на Лук’янівському цвинтарі в 1965 році.

Кричевський протягом життя експериментував з різними стилями – ми можемо знайти у нього і роботи в стилі сецесії, і віяння імпресіонізму, символізму й авангарду. Але основним напрямом був реалізм.

Більшість творів художника зберігається у Національному художньому музеї України у Києві. Найвідоміші: «Наречена» (1910), «Три віки» (1913), триптих «Життя» (1925–27), «Свати» (1928), «Мати» (1929), «Переможці Врангеля» (1934–35), «Веселі доярки» (1937), цикл картин за поемою Т.Шевченка «Катерина» (1937–40) і багато ін. Створив понад 40 портретів видатних діячів науки і культури, колоритних національних образів, більша частина яких не збереглася.

Наталія ФІТЬ.

Releated Post