5-річчя ВИЗВОЛЕННЯ МАРІУПОЛЯ

13 червня 2014 р. українські військові взяли повністю під свій контроль місто Маріуполь. Ця подія більшістю істориків вважається переломною в російсько-українській війні.

З 13 квітня 2014 р. будівля міськради в Маріуполі була під контролем сепаратистів. Вони наводили жах на місцевих жителів і показували, що тепер їм належить влада в місті. Маріуполь перейшов під повний контроль бойовиків після трагедії 9 травня, коли терористи по команді з Москви штурмували міське управління внутрішніх справ.

Після цього сепаратисти заблокували бетонними блоками кілька вулиць у центрі міста, захопили кілька адміністративних будівель і обладнали укріпрайон для відбиття можливих атак з боку ЗСУ. Міліція, СБУ та прокуратура були повністю паралізовані, а більшість їхніх співробітників вже готувалися приміряти на себе російську форму.

Українські військові контролювали лише маріупольський аеродром, де базувалися кілька сот нацгвардійців, військових ЗСУ і півтори сотні добровольців з батальйону “Азов”. Основні українські віськові сили у цей час були стягнуті до Слов’янську, де вже протягом місяця безуспішно намагалися оточити банду Ігоря Гіркіна.

На штурм Маріуполя направили 150 бійців спецбатальйону “Азов”, 2 роти спецбатальйону “Дніпро”, 2 роти Національної гвардії і спецназ МВС. Підрозділи 72-ї ОМБР взяли місто в кільце, виставили блокпости і надавали артилеріську підтримку військовослужбовцям, які здіснювали зачистку Маріуполя.

Українським силам протистояли від 60 до 80 озброєних бойовиків.

О 4.50 ранку в Маріуполі почалася активна фаза спецоперації зі звільнення міста. У бій вступили штурмові групи “Азова”, перед якими стояла мета – взяти під контроль банк на вулиці Грецькій. Саме в цьому укріпленому будинку знаходилася штаб-квартира терористів.

В українських воїнів були в розпорядженні кілька імпровізованих бронемашин на базі КАМАЗів і УРАЛів. На них встановили кулемети і вони повинні були стати основною силою вогневого удару.

За результатами операції було ліквідовано декілька бойовиків і затримано понад 20 осіб. При цьому ніхто з мирних жителів Маріуполя серйозно не постраждав. Через недосвідченість бійців оточення міста, і відсутність жорсткої команди на тимчасове затримання кожного, багатьом сепаратистам вдалося втекти з міста, прикинувшись мирними жителями.

Releated Post