ЛИСТИ ВРУЧЕНО МЕШКАНЦЯМ БИШЕВА…

20 червня проект «НепрOSTі листи» завітав до Бишева.

Захід з повернення рідним та близьким символічних копій листів відбувся у приміщенні Бишівської школи за ініціативи кампанії «Пам’ять Нації» та Макарівського районного історико-краєзнавчого музею. Саме свято пройшло за активної участі Макарівського районного Будинку культури. Зокрема, захід не був би реалізованим без допомоги директора РБК Людмили Колос, яка є мешканкою Бишева. 

 

Цього дня 37 родинам колишніх остарбайтерів, що мешкають в Бишові, було вручено 68 листів, які не могли дійти за вказаною адресою понад 75 років.

Повернення листів було дуже тепло сприйняте бишівчанами. Люди приносили фотографії з своїх родинних архівів. Алла Соломенко, онука Наталії Бондар, передала до Макарівського районного історико-краєзнавчого музею відразу три комплекси документів: дідуся Корнія Фещенка, учасника Другої світової війни; бабусі Наталки Бондар, остарбайтерики та чоловіка Олександра Соломенка, добровольця, учасника російсько-української війни.

Під час вручення листів Тетяна Кромбет розповіла історію своєї тітки Ольги, лист якої отримала.


Виступив перед присутніми кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту історії України НАН України, ведучий радіо «Культура» Олександр Алфьоров. Він під час своєї промови наголосив, що відновлення нашої історичної пам’яті має починатися не в останню чергу з мікроісторій сімей.

Також присутні цього дня мали змогу послухати українські народні пісні у виконанні народних аматорських колективів «Зоряниця» (керівник Людимила Колос) та «Козацькі джерела» (керівник Олександр Сніжко) Макарівськогшо РБК.

Кампанія «Пам’ять Нації» виражає слова подяки за проведення такого чудового свята: директору Макарівського РБК Людмилі Колос, колективам «Зоряниця» та «Козацькі джерела», директору Бишівської ОЗНЗ Тетяні Мудрик та педагогічному колективу навчального закладу. 

Також дякуємо за допомогу у пошуку рідних секретарю Бишівської сільської ради Лесі Кобі, працівнику Бишівської сільської ради Тамарі Поліщук та активній мешканці Бишева Тетяні Кромбет.

Поруч з цим нагадуємо, що знайдено менше половини рідних зі списку авторів листів. А тому роботу з пошуку продовжуємо і згодом проведемо ще одне вручення з залученням шкільної молоді.

Releated Post