ПЕРЕПОХОВАННЯ ЖЕРТВ НКВД У БІЛЬШІВЦЯХ

29 вересня у смт Більшівці Галицького р-ну Івано-Франківської обл. відбулося перепоховання 59 жертв, які загинули в казематах місцевої тюрми НКВД (нині підвальні приміщення місцевої музичної школи) у 1940–1950-х рр. Панахиду за невинно убієнними відправив місцевий парох о. Василь Завірач, один з ініціаторів пошукових робіт, а чин погребіння очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин (УГКЦ). До поховання долучилося і духовенство ПЦУ.

Пошук останків, про можливе місце захоронення яких оповідали старожили, тривав три роки із сезонними перервами, і був проведений силами КП «Пам’ять» та волонтерів, у тому числі й представників «Національного Корпусу» та Всеукраїнської кампанії «Пам’ять Нації».

Під час ексгумації скелетованих залишків людської плоті і судово-медичної експертизи встановлено, що серед загиблих 22 дитини. Практично всі вони загинули внаслідок важких, несумісних із життям травм, що свідчить про жорстоку наругу слідчих НКВД і тюремників над ув’язненими.

Тепер жертви цих знущань нарешті знайшли останнє пристанище за християнським звичаєм, але одному Богу відомо, скільки місць масових злочинів ще треба віднайти, дослідити і оприлюднити про них факти. Тож пошуково-ексгумаційні роботи тривають.

Releated Post