ПІДСУМОВУЄМО РОБОТУ за 2019

Завершився 2019. Рік, який для Всеукраїнської кампанії «Пам’ять Нації» став багатим на події.

Насамперед проект «НепрОSTі листи» з районного перетворився на обласний. Починаючи з квітня 2019 р. у ньому беруть участь 13 районів Київщини.

Представники «Пам’яті Нації» крім Макарівщини були причетними до пошуків рідних та вручення листів у Переяславському, Бориспільському, Таращанському, Фастівському, Баришівському та Києво-Святошинському районі. За минулий рік нами було вручено понад 700 листів у 23 селах, на черзі ще десятки населених пунктів.


Крім того ми докладаємо зусиль, щоб проект набув всеукраїнського характеру. Надіслано листи з пропозицією про співпрацю до ряду обласних архіві. Отримали позитивні відповіді з Житомирщини, Черкащини, Львівщини, Хмельниччини, Рівненщини.

За цей рік наша команда долучилась до співорганізації у виставці присвяченій українській зброї від Трипілля до початку російсько-української війни «Ukrainica militarica» в Золочівському замку (Львівська обл.); виставці до 100-річчя соборності України у Макарові (Київщина).

Наші активісти продовжують встановлювати всією Україною пам’ятні козацькі хрести на честь полеглих в боротьбі за Україну. Цього року їх було встановлено 2, а загалом уже майже 50. У травні Блаженіший Єпіфаній провів заупокійну літію поблизу нашого хреста у Маріуполі, а у вересні у Львові поблизу нашого пам’ятного знаку було проведено День пам’яті волонтера Ігоря Коцюруби.


Окремо слід згадати поїздки з печаткою князя Святослава Хороброго. Ми провели лекції-презентації у Києві, Дніпрі, Запоріжжі, Львові, Харкові, Чернігові, Умані тощо.


Протягом всього року продовжував свою роботу безкоштовний лекторій для всіх бажаючих. У 2019 р. було проведено понад 40 лекцій в Києві, Львові, Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Чернігові, Чернівцях, Одесі, Умані, Боярці.

Також у рамках лекторію започаткували практику лекцій-екскурсій. Бажаючі змогли відвідати унікальну пам’ятку археології «Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва» та пройтися сакральним простором Києва.

За цей період відвідувачі лекцій мали змогу поспілкуватися з Вахтангом Кіпіані, Ігорем Козловським, Тетяною Пастушенко, Володимиром Гіндою, Євгеном Магдою, Ігорем Рейторовичем, Володимиром Сергійчуком та іншими відомими істориками. У 2020 р. лекторій продовжить свою роботу.


У 2020 р. продовжив роботу наш медійний проект – «Історичне радіо». Двічі на тиждень в середу та четвер у студії радіо відбуваються зустрічі з відомими істориками, журналістами та музикантами.

Серед гостей радіо були Анатолій Хромов, Андрій Когут, Євген Букет, Сергій Громенко, Віктор Горобець, Марина Мірзаєва та інші відомі історики.

Цьогоріч радіо стало першим інформаційним партнером історичних фестивалів «Під покровом тризуба» та «Legio Historica», а також проекту «НепрОSTі листи». У 2020 р. в рамках «Історичного радіо» заплановані не менш цікаві зустрічі.


Також хотілося б згадати про серію книг про полеглих героїв російсько-української війни «Пам’ять Нації». У березні світ побачила друга книга серії про Олександра Васильця, добровольця з Рівненщини, а у листопаді третя книга про Анатолія Сніжка, добровольця з Макарівщини.


Протягом року було проведено десятки презентацій серії у різних куточках Київщини. Крім того книги українськими волонтерами були презентовані у Вроцлаві (Польща).


Наразі до видання готуєюся книги про Руслана Присяжнюка, «кіборга» з Хмельниччини та Олександра Давидчука, добровольця з Київщини.
Крім того «ПН» розширює свою мережу. Протягом 2019 р. ми відкрили осередкі у Чернівецькій та Львівській областях. Нагадаємо, що ще з 2018 р. повноцінно функціонує Івано-Франківський осередок.
І насамкінець представники «Пам’ять Нації» вітають всіх своїх друзів з прийдешнім Новим роком. І чекаємо на нові зустрічі уже у 2020 р. А на наших друзів у прийдешньому році чекає багато нових та цікавих заходів.

Releated Post