КУЛЬТОВІ СПОРУДИ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ЗОНИ ВІДЧУЖЕННЯ

У першій половині XIX століття в Чорнобилі існувало три православних церкви: Іллінська, Миколаївська і Богородицька. У серпні 1849 року Миколаївська і Богородицька церкви згоріли під час пожежі в Чорнобилі. У 1857 році на місці Миколаївської церкви побудували дерев’яну церкву імені Різдва Богородиці. У 1930-х роках, на жаль, і ця церква була знищена.

Іллінська церква, побудована у 1779 році, також згоріла під час пожежі 1873 року. Тоді ж було розроблено проект мурованої Іллінської церкви, а до 1878 року її будівництво було завершено. За часів радянської влади церкву на деякий час закривали. Якийсь період після аварії церква, як і все містечко, занепадала. Банька на куполі дзвіниці нахилилася, ганок відійшов від стіни, вся церковна садиба поросла самосівами та чагарником. Проте з часом розпочали відроджувати святиню. У 2003 році реставрацію церкви завершили. Сьогодні, Свято-Іллінська церква — єдина чинна церква у Чорнобильській зоні відчуження.

Римо-католицький костел Успіння Богородиці у м. Чорнобиль

Цікаву барочну архітектуру мав дерев’яний римо-католицький костел Успіння Богородиці у м. Чорнобиль, збудований 1757 року. Це була рідкісна для Київщини споруда, прикрашена двома гранчастими вежами на фасаді та монументальним шестиколонним портиком. На жаль, костел розібрали за радянських часів.

За 6 км від ЧАЕС існує також дерев’яна церква Архангела Михаїла, яка знаходиться в покинутому селі Красне Іванківського району, що розташовується на лівому березі річки Прип’ять. Нині це один із двох храмів у зоні відчуження, що збереглися до наших днів. Сьогодні вона потребує охоронного статусу.

Церква була збудована у ХІХ ст. В часи СРСР святиню неодноразово намагалися спалити, проте мешканці села змогли врятувати її від руйнування. Після аварії на ЧАЕС жителів Красного виселили, а церква залишилась пустою. Відвідує храм сьогодні лише священник з Чорнобиля та співробітники радіаційно-екологічного моніторингу. ­Декілька разів на рік тут проводять службу. На щастя, масштабні пожежі, які охопили зону відчуження в квітні 2020 року, не знищили унікальну пам’ятку.

Церква Архангела Михаїла у селі Красне

Селище Товстий Ліс – ще однин забутий населений пункт у Чорнобильській зоні. Довгий час тут існувала Свято-Воскресенська церква, побудована у XVIIІ столітті. Однак у 1996 році, на жаль, вона була знищена пожежею.

Цікава культова споруда знаходиться в селі Замошня, яке розташоване в 20 км від міста Прип’ять. Селище було засноване близько 1900 року як окреме поселення 600 старообрядців. Свідченням їх проживання там є залишки церкви та кладовище.

Залишки церкви в селі Замошня

Церква Казанської ікони Божої Матері – унікальна пам’ятка культури старовірів України. Раніше вона була частиною жіночого монастиря. Після аварії на ЧАЕС її купол згорів. На початку 2010-х років община церкви Святого Іллі Чорнобиля розпочала її реставрацію, яка даний момент, на жаль, призупинена.

Наталія ФІТЬ.

Releated Post