Експедиція «Полковими містами Гетьманщини»

23 липня у Київ повернулась історична експедиція Гетьманщиною. Група істориків та ветеранів АТО об’їхали 10 полкових міст 18 сторіччя – часу розквіту Козацької України. Експедицію організувала Всеукраїнська кампанія «Пам’ять Нації».

За 5 днів команда подолала понад 1500 км. Учасники побували в 11 центрах 10 полків Гетьманщини. Старт відбувся 19 липня від Музею Гетьманства. Маршрут був наступним: Козелець (центр Київського полку), Чернігів, Новгород-Сіверський (полковий центр – Стародуб сьогодні разом із багатьма сотнями знаходиться на території РФ, тому було прийнято рішення їхати у Новгород-Сіверський, який був і центром полку і гетьманською столицею у 17 ст.), Ніжин, Прилуки, Полтава, Гадяч, Миргород, Великі Сорочинці (певний час центр Миргородського полку), Лубни, Переяслав.

Експедиція мала наступні цілі:
1. Об’єднати Експедицією всі полкові центри Гетьманщини 18 ст. У такий спосіб було створено єдиний географічний простір нашої Козацької Держави. Маршрут стане в нагоді для популяризації української історії доби Козаччини та створення туристичного маршруту.

2. У кожному місті було демонстровано міні виставку предметів Козацької доби (починаючи від полковничого пернача, завершуючи невеликою гарматкою). Виставка мала характер «антимузею» – де всі речі можна було потримати в руках. Але самою дорогоцінною перлиною експозиції стала печатка Святослава Хороброго – «першого запорожця», як його називали наші історики за візуальний вигляд.

3. Залучивши 10 стендів з історією кожного полкового центру – було створено для відвідувачів єдиний інформаційний простір Ясновельможної Гетьманщини.

4. Використовуючи квадрокоптер було здійснено фіксацію всіх рештків козацьких укріплень та полкових адміністративних будівель. Незабаром вийде фільм присвячений решткам козацької Доби. Варто зауважити, що завдячуючи Експедиції будуть продемонстровані невідомі рештки оборонних споруд! Так, наприклад, українці зможуть побачити останні 5 з кількох тисяч метрів валу козацької фортеці в Полтаві, що дивом збережені. Або ж справжню полкову адміністрацію Новгорода-Сіверського, якій 400 років, але вона забудована до абсолютного невпізнання!

5. Останнє, але саме важливе! У кожному полковому місті священики (УПЦ КП) відслужили панахиди за гетьманами та окремо у кожному місті за їхніми полковниками. Таке поминання відбулось вперше мінімум за 200 років і ми не перервали його у жодному місті. У такий спосіб було відновлено Сакральне поле Гетьманщини.

Releated Post