В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ ВШАНУВАЛИ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУ

24 листопада осередок Всеукраїнської кампанії «Пам’ять Нації» у Івано-Франківську спільно з місцевим осередком ПП «Національний Корпус» провів громадянський захід «Хліб життя» на Вічевому майдані.

Впродовж дня перехожі мали змогу ознайомитися із експозицією документальних світлин з колекції Кардинала Теодора Інніцира, зроблених 1933 року на Харківщині австрійським інженером А. Вінербергом, а також з копіями постанов органів влади, протоколів слідчих комісій та газетних статей, які засвідчують спланований і штучний характер голоду, що мав місце на українських етнічних землях 85 років тому.

Особливо вразила людей моторошна описка у акті про смерть Остапенка Андрія, де у графі причина смерті зазначено «Українець». Цікавість викликали також щуп для пошуку зерна та гвинтівка системи Мосіна, люб’язно надані для інсталяції Музеєм визвольної боротьби ім. Степана Бандери. За допомогою цих нехитрих знарядь хлібозаготівельні бригади свого часу вилучали в селян усю провізію, провокуючи масовий голод.

Усі бажаючі мали змогу особисто відчути жахливі наслідки цього злочину, скуштувавши хлібці, випечені з макухи, крохмалю й полови за рецептами Голодомору, та послухавши спогади очевидців подій, які зі сцени зачитували представники Народного аматорського драматичного колективу «Думка» (керівник С.О. Сивачук) Міського народного дому. Закінчилося дійство багатолюдним поминальним вічем із запалюванням свічок о 16.00 і молитовною ходою до Меморіального скверу, де відбулася панахида за померлих.

Паралельно із заходом відбувалася ініційована кампанією «Пам’ять Нації» гуманітарна акція під гаслом «Пам’ятаємо про померлих!  Не забуваємо про живих!». Вшановуючи жертв Голодомору, небайдужі люди поофірували три ящики продуктів і 270 грн. Зібрані харчі і кошти будуть передані волонтерам Карітасу УГКЦ для організації харчування безпритульних.

Всеукраїнська кампанія «Пам’ять Нації» висловлює щиру подяку усім благодійникам!

Releated Post